In de provincies Namen en Luxemburg is de natuurlijke radioactiviteit het hoogst, in Antwerpen en Limburg is ze het laagst. Dat blijkt uit metingen van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).
Het FANC gaf vanmorgen op een persconferentie tekst en uitleg bij de metingen die het vorig jaar heeft uitgevoerd. Uit de 29.400 analyses blijkt dat de natuurlijke radioactiviteit nergens te hoog is in ons land.
Die "natuurlijke radioactiviteit" komt uit het binnenste van de aarde en uit de kosmos en vind je overal. Dat er dus een zekere mate van straling wordt vastgesteld in het leefmilieu, is normaal. Andere vormen van straling waar een mens wordt aan blootgesteld, zoals bvb. die van medische apparatuur, horen hier niet bij.
De dosis straling in ons land als gevolg van de natuurlijke radioactiviteit bedraagt volgens de metingen tussen 0,59 en 1,15 mSv (millisievert) per jaar. 1 mSv per jaar bovenop de natuurlijke straling geldt als de maximale limiet voor de bevolking. Voor werknemers in een kerncentrale is dat 20 mSv.
De provincies met het laagste gemiddelde natuurlijke radioactiviteitsniveau zijn Limburg en Antwerpen, waar het zich situeert tussen 0,59 en 0,8 mSv per jaar. De provincies met het hoogste gemiddelde zijn Namen en Luxemburg, met waarden tussen 0,78 en 1,15 mSv per jaar.
Op de persconferentie heeft het FANC ook zijn volledig vernieuwde TELERAD-meetnetwerk voorgesteld. De 232 meetstations van het netwerk zullen binnenkort elke 10 minuten hun metingen doorsturen naar de zetel van het FANC in Brussel.
Naast het opvolgen van de natuurlijke straling, moet het TELERAD-systeem het FANC ook een duidelijk zicht geven op de radioactiviteit in het leefmilieu. Zo kan het agentschap bij een nucleair ongeval, in België of in het buitenland, de mogelijke risico's voor de bevolking juist inschatten en de nodige maatregelen nemen.
Bron : Belga